Kirjoittajalta
Kategoriassa
Asiasanat , , , ,

Haastattelussa yhden miehen industrial-rankaisija Author & Punisher: ”Elektronisista soittimista puuttuu fyysinen luonne”.

ap
Jos joku asia on tässä maailmassa aivan täysin varmaa, on se tämä: Author & Punisher ei pelleile.

Ikuisen auringon maasta (Yhdysvaltojen Kaliforniasta) tuleva mies huomasi sen minkä jokainen jonkinlaista elektronista musiikkia tekevä pakostikin panee merkille jossain vaiheessa. Etenkin, kun kyseessä on näinkin väkevä ja murskaava musiikki.

Nappien painaminen ja nuppien vääntäminen ei välttämättä ole kovin tyydyttävää puuhaa. Eikä se varsinkaan keikkatilanteessa anna samanlaista palautetta kuin joku fyysinen soitin, jonka kanssa myllätä.

Tällaisessa tilanteessa tavallinen kuolevainen luultavasti hankkisi keytarin ja jatkaisi elämää parhaansa mukaan. Koneinsinööri Tristan Shonelle tämä ei ollut vaihtoehto, vaan hän mieluummin yhdisti oman insinööri- ja muotoilutaustansa ja alkoi hommiin.

Lopputuloksena oli futurismin ja brutalismin epäpyhä liitto, joka manifestoitui täysin uniikkeina instrumentteina. Yhden miehen doom/industrial/dronebändi nousi teollisuusjätteestä ja nimesi itsensä Author & Punisheriksi.

Toriparkki: Mitä sulle kuuluu?

Tristan Shone: Vuosi 2016 oli täynnä muutosta, joka on aina vaikeaa mutta myös virkistää. Viime vuoden toukokuussa lopetin kiertueen Weedeaterin kanssa ja silloin päätin ottavani vähän aikaa itselleni, jotta voisin tehdä uusia biisejä sekä rakentaa ja korjailla settiäni. Tein noin seitsemän biisiä ja äänitin ne. Nyt olen keskellä uusien koneiden valmistamista. Nämä koneet käyttävät useita analogisynia ja rumpumoduuleja.

TP: Mikä saa sinut rakentamaan omat soittimesi?

TS: Rakennan oman instrumenttini, koska ei ole yksinkertaisesti mahdollista ostaa sellaisia elektronisia soittimia joissa on minkäänlaista fyysistä luonnetta. Vain nappuloita ja kiippareita. Pidän myös suuresti omien soittimieni laadusta, painosta ja hyvien materiaalien tuottamasta fiiliksestä. Kaupasta saatavat soittimet on rakennettu mahdollisimman halvoista materiaaleista. Käytän tuhansia dollareita soittimieni raaka-aineisiin, sillä haluan kaikin tavoin juuri itselleni opitimoidun setin.

TP: Kuinka kauan sinulla kestää rakentaa prototyyppi jostain pelkästä ajatuksen tasolla olevasta soittimesta? 

TS: Yleensä kestää vuosia työskennellä jonkun idean parissa. Mutta kunhan aloitan suunnitelun tietokoneella, kestää yleensä muutaman kuukauden, että suunnittelutyö on tehty. Sen jälkeen kestää toiset pari kuukautta, että laitteen osat on valmiina.

Tämä prosessi on muuttunut vuosien varrella: alkujaan imin inspiraatiota sellaisista projekteista kuten Survival Research Labs, Stelarc ja monien mediataiteilijoiden töistä. Ajan kuluessa olen huomannut, että rakennan nämä instrumentit pitkälti toimivuuden ja käytännöllisyyden pohjalta. Rakastan raskaan teollisuuden designia.

Työskentelen koneinsinöörinä ja tietyt esteettiset robotiikan ominaisuudet ovat niin syöpyneenä tajuntaani, etten oikeastaan enää edes ajattele suunnittelevani minkäänlaista veistosta tai teosta. Olen sataprosenttisesti kiinnostunut ainoastaan hienon tumman musiikin tekemisestä instrumentit työkaluinani.

TP: Mikä on Author & Punisher omilla sanoillasi?

TS: Author & Punisher on työkalu tummempien tunteiden fyysiseen ilmaisuun. Se on syvästi henkilökohtainen projekti, jossa parasta on itsenäisyys ja täydellinen taiteellinen kontrolli.

TP: Ketä rankaiset ja miksi?

TS: Suurimmaksi osaksi olen rankaissut itseäni vuosien varrella, luulisin. Koneiden suunnittelu ja rakentaminen on kovaa työtä, aivan kuten PA-kamojen kantaminenkin. Ruumiini kärsii tästä mutta yritän pysyä kunnossa. Jokainen keikka, jokainen pitkäsoitto ja aivan jokainen biisi vievät jotain minusta.

TP: Mihin suuntaan Author & Punisher on menossa juuri nyt, mikä on sinun visio tulevaisuudesta?

TS: Sanoisin, etten ole niinkään tehnyt drone-musiikkia viime aikoina vaan pikemminkin biittejä ja bassolinjoja. Luulen, että saundini on liikkunut pois säröstä lähemmäksi jotain puhtaampaa ja yksinkertaista intesiteettiä. Olen leikkaamassa pois tarpeettomia kerroksia ja olen vast’ikään ryhtynyt käyttämään analogisia saundilaitteita, joissa on hyvin raskas ja tiheä bassosaundi.

Vuosien keikkailun seurauksena olen säätänyt koneeni kestävimmiksi ja kevyemmiksi ja toivon, että tämä tekee matkustamisesta vähemmän stressaavaa. Odotan todella innolla keikkailua tänä vuonna aivan uuden keikkasetin kanssa.

TP: Mitä kaikkea laitteistoa käytät tällä hetkellä kauniissa setissäsi?

TS: Käytän yhä kaikkea mitä olen valmistanut mutta pääasiassa Rails, Headgear, Throttle, Rack ja Pinion ovat kovassa käytössä. Maaliskuussa alan käyttää näitä uusia koneita, jotka olen saanut lähes valmiiksi.

TP: Kuinka laitteesi tuottavat ääntä, rakennatko omat saundisi?

TS: Käytän joihinkin juttuihin softapohjaisia ratkaisuja, toisiin käytän Elektronin laitteita sekä joitain custom-ämyreitä. Viimeisillä pitkäsoitoilla olen käyttänyt softasynia mutta tulevalla levylläni käytän näitä mainitsemiani analogisia laitteita.

TP: Kuinka päädyit käyttämään Ableton Liveä?

TS: Aloitin käyttämällä Reasonia ja sen kanssa oli kammottavaa esiintyä, sillä en voinut kontrolloida lukuisia softasyniä monien eri kontrollien kanssa samaan aikaan. Siirsin Reasonin osaksi Abletonia, joka oli hieno ratkaisu kaikin puolin. Käytän myös joitain Native Instrumentsin juttuja.

TP: Kraftwerk vai Tetsuo?

TS: Tetsuo ilman muuta. Punisher-puoleni on live-improvisaation ruumiillistuma, sillä basson ja muiden murskaavien ristitulessa olo tuntuu hyvin voimaannuttavalta ja vahvalta.

TP: Onko pian luvassa uusia brutaaleja tuhon ja rangaistuksen lauluja?

TS: Minulla on muutama uusi julkaisu tulossa tänä vuonna eri muodoissa. Lisäksi vaihdoin uuteen levy-yhtiöön ja keikkoja on sovittu Roadburniin, Droneburgiin ja moniin muihin kevään/kesän festareihin Euroopassa ja Jenkeissä.

http://www.tristanshone.com/
https://authorandpunisher.bandcamp.com/

ap3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *