Kirjoittajalta
Kategoriassa , , ,
Asiasanat , , , ,

Turun paras festari palaa Uittamolle loppukuussa: ”Ilmiössä silmä ja mieli lepää, vaikka festivaalit ovatkin.”

Turun Ruissalon telakka-alueella järkätty H2Ö (rest in power) toi Turun seudulle kipeästi kaivattua laadukasta ja leppoisaa festarimenoa monien vuosien ajan, mutta elämää oli jo ennen kyseistä poikkitaiteellista hyvän musan ja mielen tapahtumaa.

Ilmiö-festivaali tapahtui ja tulee tapahtumaan Uittamon tanssilavalla, jossa on tanssittu jo vuodesta 1930 saakka – ei tosin Ilmiön tahtiin, jotka järjestettiin samojen H2Ö-tyyppien toimesta vuosina 2009-2013.

Vaikka festarin nimi ja paikka saattaakin välillä vaihdella, yksi on ja pysyy: Turun Linnakadulta löytyy Bar Ö, jossa kelpaa kupitella esimerkiksi festaria odotellessa

Hei mites, H2Ö:n ja Ilmiön vastaava tuottaja Tuomas Sara, miltä tuntuu palata pienemmän Ilmiön pariin H2Ö-vuosien jälkeen? Helpotus on varmasti päällimmäisenä, mutta harmittaako daungreidaus?

Tuomas Sara: Tuntuu tosi hyvältä palata taas Uittamolle! H2Ö oli massiivinen produktio, joka vei aina suuren osan kesästä, ja jatkuva stressi alkoi vähän puuduttamaan. Ilmiöstä haluttiin aikanaan lähteä tekemään jotain muuta, kun tuntui että kaivattiin uusia haasteita, joita Ruissalosta todella saatiinkin.

Olet sanonut, että H2Ö:n jatkaminen olisi vaatinut kaupalliseksi ryhtymistä. Jaksatko hieman avata tätä? Tarkoitatko kaupallistumisen mittakaavaa, sillä onhan Ilmiökin kaupallinen tapahtuma siinä mielessä, että sinne myydään pääsylippuja.

Tuomas Sara: Juu, ovathan molemmat tapahtumat kaupallisia luonteeltaan siinä mielessä että niihin lippuja myydään. Meille on kuitenkin alusta asti tärkeintä ollut tasokkaan ja omalaatuisen tapahtuman tekeminen, ja festarien korkea taso on aina perustunut pitkälti innostukseen ja vapaaehtoistyöhön. H2Ö:hön käytetystä työmäärästä täysien palkkojen maksaminen olisi vaatinut ihan erilaisen rahoituksen, ja toisaalta jos tuotantoa olisi karsittu vastaamaan käytössä olleita resursseja, olisi festivaalin taso väistämättä kärsinyt 

Kuva: Arto Timonen


Pääsylipuista: mikä on tilanne tällä hetkellä – kannattaako juosta saman tien Bar Ö:hön, riipasta parit kaljat ja lunastaa tiketti? Tiivistäen: uhkaako loppuun myyminen Ilmiö-väkeä?

Tuomas Sara: Lippuja menee hyvää tahtia, ja vaikuttaa hyvin todennäköiseltä että ne myydään loppuun aiempia vuosia nopeammin. Bar Ö:hön kannattaa toki aina muutenkin juosta kaljalle.

Kerrotko kuinka Bar Ö sijoittuu H2Ö-Ilmiöakselille – pyöriikö saluuna omalla painollaan? Miltä baarin pyörittäminen on maistunut?

Tuomas Sara: Baarin pyörittäminen on ollut itselleni taas ihan uudenlainen avaus, äärimmäisen mielenkiintoinen projekti kaikkine haasteineen. Baari on oma kokonaisuutensa, mutta sen toteutuksessa ja tiskin takana on paljon samaa väkeä, eli henkinen side on vahva. Yhä ollaan vähän kapaloiässä, kun saatiin tuo laajennuskin vasta valmiiksi, mutta pikkuhiljaa hommaan alkaa löytyä ihan hyvä ote. Hyvältä on tuntunut.

Word.

Mikä on parasta Ilmiössä? Entä paskinta? Samat olisi mukava kuulla myös H2Ö:stä.

Tuomas Sara: Ilmiössä on parasta sen kotikutoinen lämminhenkisyys. Paskinta on sade, joka on joka vuosi on käynyt moikkaamassa, mutta ei ole koskaan kuitenkaan tunnelmaa pilannut. H2Ö:ssä hienointa oli ehkä sen loputon monipuolisuus – se oli kuin fraktaali, josta löytyy aina uusia yksityiskohtia ja kokemisen tasoja. Paskinta oli yöunien puute.

Kuva: Lasse Jalonen


Ilmiössä näyttäisi olevan tänäkin vuonna aika mojova paketti esiintyjiä. Itse aion suunnata ”katsastamaan” ainakin Keuhkot sekä ilman muuta Ilkka Kalevi Tillasen & Rantaremmin sekä Kempeleen. Kempeleen Hannu Seppälä ja Rantaremmin DJ Mesikon Miika, mitkäs fiilikset, kun Ilmiö alkaa jo pojottaa horisontissa?

DJ Mesikon Miika: Ilmiöön on mukava lähteä esiintymään. Kerran jo yritettiin esiintyä siellä, mutta ukkospuuska keskeytti showmme ja oli pakko antautua luonnon voimille, kun pientä sähköä sain mikseristä näpeille. Tällä kertaa viedään show loppuun ehdottomasti!

Hannu Seppälä: Jännältähän se tuntuu. Tämä on vasta kolmas keikka tällä projektilla ja olen joka kerta pyrkinyt tekemään jotain vähän erilaista, joten yllätyksiä on luvassa itsellenikin.

Entä millaisia kokemuksia Ilmiöstä ja H2ö:stä – kummasta nautit enemmän ja miksi?

Mesikon Miika: Kaiken puolin positiivisia. Visuaalinen sekä tunnelma -puoli ovat todella korkealla. Siellä silmä ja mieli lepää, vaikka festivaalit ovatkin. Vaikea verrata kummasta nautin enemmän, kun molemmissa on puolensa. Ehkä H2Ö on ollut monipuolisuudellaan miellyttävämpi, kun Uittamo hieman kuitenkin rajoittuu kokonsa puolesta.

Hannu Seppälä: Mulle on päässyt käymään sillä tavalla hassusti, että oon molemmilla festareilla ollut vain kuvaajana ja esiintymässä, eli kokemusta tavallisena kävijänä ei ole. H2Ö:n alue oli hieno, mutta ehkä Ilmiö tuntui aikanaan kokonsa puolensa helpommin hallittavalta. Mielenkiintoista nähdä, miten paluu pienempään ja marginaalisempaan toimii.

Mitä esiintyjiä ette aio missata?

Mesikon MiikaDXXXA,HZZZT & MINKKI, Ritarikunta, Ronski & Satanic, JK Ihalainen & Sándor Vály sekä Amon Düde & Sami Pekkola kiinnostaa kovasti. Toivottavasti ainakin nämä tulisi tsekattua.

Hannu Seppälä: Ainakin Kuolema-duo ja Lackluster. Ja tietysti Pienlähettiläät – yhtye, joka on silkkaa virtuositeettia niin huumorintajun kuin soitannonkin alueella!

Kuva: Kaarina Salmi

Mut takaisin Saraan (ei bändiin). Tulevaisuus: miltä se näyttää tapahtumajärjestäjän silmin? Onko viisivuotissuunnitelma valmiina Excel-taulukkona odottelemassa?

Tuomas Sara: Tässä on menty alusta asti aika pitkälti vuosi kerrallaan oman fiiliksen mukaan, ja näin mennään nytkin. Maailma on auki ja taivas rajana. Yhtä lailla voihan myös olla ettei tehdäkään enää mitään jos ei yhteisesti siltä tunnu. Jos haluaa meidän festarit vielä joskus kokea, niin kyllä nyt on oikea hetki karpata sitä diemiä.

Mitä ilman ei Ilmiö/H2Ö olisi mahdollista (yleisö pois lukien)?

Tuomas Sara: Suuren tekijäjoukon vapaaehtoistyötä, yhteistä hurmosta ja tekemisen riemua.

Joko muuten alkoholilaki mahdollistaa kaljakarsinoiden puuttumisen Ilmiössä?

Tuomas Sara: Uskoisin että menneiden vuosien tapaan festivaalista voidaan nauttia tänäkin vuonna jo nykylainsäädännön puitteissa ilman sen suurempaa aitahelvettiä, joskaan vielä ei ole virallisia leimoja papereissa.

Niinhän se olikin, aitahelvetti puuttui viime vuoden H2Ö:stä. Asia pääsi lipsahtamaan mielestä ilmeisesti auringonpistoksen vuoksi. Kiitti Tuomas Sara ajastasi!

Kuva: Lasse Jalonen

Niinku aiemmat vuodet ovat osoittaneet, eivät H2Ö ja Ilmiö ole vain musafestareita, vaan mukana on paljon myös artsua sun muuta siistiä kamaa.

Tänä vuonna mukana on reilun 20 taiteilijan tai kollektiivin videoteoksia, kokeellisia teatteriesityksiä, installaatioita sekä jopa yksi virtuaalitodellisuusteknologiaa hyödyntävä teos.

ILMIÖn varmistuneet taiteilijat ja kollektiivit:

@ErniesPopUpSpa
Aleksi Liimatainen & Mauno Leppänen
Arja Kärkkäinen
Emilia Linnavuori
Gili Avissar
hausdepnojekt & Calle 82
Heini Aho & Sebastian Ziegler
Iida Pii
Iisa Lepistö
Keaton TF Evans
Kuuma Ankanpoikanen
Lauri Tujula
L. K. & S. K.
Malena Barnhart
Maybelle Jones-Nettey
Océane Bruel & Dylan Ray Arnold
Oliver Reuter
Olohuone
Pojat ja tyttö spreijaa taas
suominen/toivanen
Sculptico

Taideohjelmasta vastaa Maria Junno, Milja Moilanen ja Rose Pietola.

Aluevalosuunnittelun on toteuttanut Ada Halonen ja Kristian Palmu.

Ilmiön tiketit saa kätevästi ostettua joko täältä tai sit vaikkapa Bar Ö:stä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *